Biegnę przed siebie, przysiadam i staram się utrwalić uciekający czas. A uciekający czas najlepiej widać po dzieciach. Trochę będzie o nich, trochę o mojej dłubaninie. Tak po prostu. Zwyczajnie.
środa, 14 maja 2008
Podziel się czymś pysznym

Makaron z sosem serowym z brokułami

To raczej nie jest moje popisowe danie, ale za to ulubione. Mogłabym jeść niemal codziennie.

Oprócz tego, że pysznie smakuje to robi się je bardzo szybko.

Składniki:

makaron - może być długi lub średni, co kto lubi;

ser pleśniowy np. polski Lazur;

śmietana - ja używam UTH, troszkę więcej niż szklankę;

cebula;

łyżka masła;

brokuł - najczęściej używam mrożonego;

płatki migdałów

i oczywiście przyprawy: sól i pieprz.

Wykonanie:

Zaczynam od podprażenia migdałów na złoty kolor.

Następnie wstawiam wodę na makaron, a kiedy się zagotuje wrzucam makaron, na wierzch stawiam metalowy durszlak, na który wrzucam brokuł ( gotuje go w ten sposób na parze).

Sporą patelnię stawiam na ogniu, szklę na maślę poszatkowaną wcześniej cebulę, wlewam śmietanę i dodaję pokruszony ser i oczywiście przyprawy. Gotuję kilka minut często mieszając. Sos musi troszkę zgęstnieć.

Odlewam makaron, wrzucam go z powrotem do garnka, zalewam sosem, dokładnie mieszam.

Na talerzach dekoruję makaron różyczkami brokułów i posypuję płatkami migdałów.

Makaron z brokułami

Może i wygląda jak brejka, ale jak dla mnie jest pyszne.

Przepis ten umieszczam jako uczestniczka nowej zabawy, do której zostałam zaproszona przez Moteczka http://moteczek.blox.pl/html/

ZASADY ZABAWY:

1. ZAMIEŚCIĆ NA BLOGU PRZEPIS NA SWOJE POPISOWE DANIE LUB CIASTO (FOTKA MILE WIDZIANA)

2. WYBRAĆ 3 OSOBY POSIADAJĄCE BLOGA,KTÓRE  PROSIMY O PODZIELENIE SIĘ Z NAMI SWOIM PRZEPISEM.

3. POINFORMOWAĆ WYBRANE PRZEZ SIEBIE OSOBY W KOMENTARZU NA ICH BLOGU O TYM,ŻE SĄ ZAPROSZONE DO ZABAWY.

4.ZAMIEŚCIĆ NA KOŃCU SWOJEJ NOTKI ZASADY ZABAWY.

A O PRZYRZĄDENIE CZEGOS PYSZNEGO POPROSZĘ: Edi-bk , Yezzy, Salameandrę

niedziela, 06 maja 2007
Karkówka z grilla.
Nie przepadam za grilem, ale czasami fajnie jest spotkać się ze znajomymi przy ruszcie.
Wyjątkowo posmakowała mi karkówka, którą przygotowałam wczoraj wg przepisu z opakowania przypraw do karkówki.
Marynata:
Proporcje na 4 kotlety
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju,
1 łyżka konfitury z borówek
3 łyżki przyprawy do karkówki (ziołowej)
Mięso włożyć i marynować ok. 3 godziny.
Piec na ruszcie ok. 30 minut.
Ja nie trzymałam się ściśle proporcji, bo miałam więcej karkówki i dałam przede wszystkim sporo musztardy słodkiej oraz żurawiny zamiast borówek.
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Moje dzieci
Moje inne stronki
Centrum Handmade
Kontakt - napisz do mnie
Galeria moich prac
Decoupage
scrapooking & cards making
Za jeden uśmiech
7 kolorów tęczy
Frywolitki
Igłą i nitką
Jak zrobić - ciekawe tutoriale
Knit Alongs
Kuchnia
Robótkowy misz-masz
Szydełkiem i na drutach
Uczę się
Ulubione robótkowe fora i portale
Wzory i schematy
Frost Shawl Jasmine Sukienka a'la Prada białe elementy sweter Juliette letni top Galeria elleFANT web stats stat24